sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Lappihenkinen menu


Kun pakkanen paukkuu ulkona, ja luntakin on oikein riittävästi, on mukavaa lämmitellä sisällä. Näillä keleillä ruokakin pitää olla topakkaa, lämmittävää ja ravitsevaa. Mikäpä sopisikaan paremmin kuin lappi-aiheinen menu. Lapin perinneruoka, poronkäristys onkin herkullinen, lämmittävä ja varsinkin täyttävä ruoka.

Poronkäristyken teko on helppoa, ja ohjeita löytyy runsaasti. Usein ohjeissa poronkäristyksen valmistusaika on noin 20 - 30 minuuttia. Voihan sen niinkin tehdä. Voihan kahvinkin tehdä pikakahvista. Jos poronkäristyksestä haluaa kuitenkin maukasta, kannattaa sitä hauduttaa kunnolla, useampi tunti.

Lapissa poronkäristyksen tekemiseen käytetään yleensä aikaa. Perinteisesti lihat käristetään kuussa, eli poron rasvassa. Poron kuun puutteessa voi käy yhtä hyvin. Anoppilassa Sodankylässä poronkäristyksen teko alkaa usein aamuvarhaisella. Valurautapataan sulatetaan paketillinen voita, ja kohmeisesta paistista siivutetut lihalastut pannaan käristymään. Käristystä haudutetaan useampia tunteja.

Perinteisimmillään poronkäristykseen käytetään vain lihaa ja suolaa. Eri versioissa lihan joukkoon saatetaan laittaa myös sipulia ja / tai sieniä. Nesteenä jotkut saattavat käyttää olutta veden sijaan. Olut antaa hieman maltaista makua käristykseen. Olen kuullut, että jossain päin käristykseen lurautettaisiin myös kahvia. Tätä en kyllä ole itse kokeillut.

Lappihenkinen menu:
(neljälle)
Rieskarullat
Poronkäristys, pottuvoi, poulukkahillo, maustekurkut
Leipäjuustoa kanelikermassa

Ruokajuomaksi poronkäristyksen kanssa sopii erinoimaisesti olut tai maito.


Rieskarullat
4 palaa lapin rieskaa
4 siivua graavilohta
tuorejuustoa
tilliä

Levitä tuorejuustoa rieskaleivälle reilu kerros.
Pistä graavilohisiivu päälle.
Lisää tillisilppua.
Kääri leipä rullalle.


Poronkäristys
poron lapaa, paistia tai valmista käristyslihaa n. 800 g
voita
1 iso sipuli
vettä
suolaa

Vuole kohmeisesta paistista ohuita lastuja. Mitä ohuempia, sitä parempi.
Sulata voi valurautapadassa tai isossa paistokasarissa.
Käristä lihoihin väri. Alenna lämpöä.
Silppua sipuli ja lisää joukkoon.
Kun lihoista irronnut neste alkaa olla haihtunut, lisää vettä (tai halutessasi pullo olutta).
Hauduta kannen alla ainakin kaksi tuntia pienellä lämmöllä. Tarkkaile, että neste ei pääse loppumaan.
Valmiissa käristyksessä osa lihasta on hajonneena pieneksi muhaksi nesteen joukkoon.



Pottuvoi
n 1 kg perunoita
2 dl maitoa
kermaa
voita
suolaa

Kuori ja keitä perunat kypsiksi. Kaada keitinvesi pois.
Lisää perunoiden päälle iso nokare voita, ja anna sen sulaa.
Soseuta perunat, ja lisää suolaa. Muusi on parhaimmillaan, kun sitä ei soseuta ihan sileäksi.
Lämmitä maito ja lisää joukkoon. Lisää vielä loraus kermaa.

Hyvään perunamuusiin löytyy muutama vinkki: Kun olet keittänyt perunat ja kaatanut veden pois, pistä kattila vielä liedelle hetkeksi, jotta liika kosteus haihtuu. Kuivemmat perunat soseutuvat tasaisemmin. Soseuta perunat käsin. Voimakas sekoittaminen tekee muusista liisteriä. Myös liian kypsiksi keitetyt, keittäessä hajonneet perunat liistreröityvät herkästi.

Perinteisesti poronkäristys tarjoillaan laittamalla ensin muusi lautaselle, ja muusiin tehdään keskelle reilu kolo. Koloon laitetaan reilu kauhallinen käristystä. Tarjoile kisäksi viipaloituja maustekurkkuja ja puolukkahilloa.

Leipäjuusto kanelikermassa.
n. 300 g leipäjuustoa
1,5 dl kermaa
3 rkl  fariinisokeria
½ tl kanelia
lakkahilloa tai lakkoja

Pistä kerma paistinpannulle, lisää fariinisokeri. Lämmitä kerma, sekoita kunnes sokeri on liuonnut kermaan. Lisää kaneli. Paloittele leipäjuusto annspaloiksi ja lisää ne pannulle. Lämmitä noin viisi minuuttia, kunnes leipäjuusto alkaa pehmetä. Varo, ettei juusto pehmene liikaa. Nosta juusto lautaselle, lusikoi päälle pannusta kanelikermaa. Tarjoile lakkojen tai lakkahillon kera.

Aterian voi nauttia vaikkapa saamelaisvaikuteisen musiikin kera. Sitä tarjoaa Mari Boine: Idjagieđas // In The Hand Of The Night




2 kommenttia:

  1. Herkullinen kokonaisuus! Onko poronliha muuten kallista? Saako sitä kaupasta ympäri vuoden? Nimim. Never cooked reindeer

    VastaaPoista
  2. Poroa saa aika hyvin ympäri vuoden, pääasiassa pakasteena. Hinta ei välttämättä ole paljon naudanliaa kalliimpi, tietysti rippuen ruhon osasta. Fileet ovat porossa varsin pieniä, ja tämä luonnollisesti näkyy hinnassa. Poroa löytyy myös isoista tuotesarjoista, esim. Pirkka, josta löytyy ainakin käristysliha, jauheliha sekä ulko- ja sisäfile.

    VastaaPoista